෴ ගෙදරදීම තුනපහ හදමු ෴
බොහොමයක් දෙනෙක්ට තියෙන ප්රශ්නයක් තමයි කොහොම ඉව්වත් කෑම රස නෑ කියන එක. කෑම රස වෙන්න නම් ඒවාට යොදන තුනපහ වල ගුණාත්මක බවක් අවශ්යයි කියලා මම නම් හිතන්නේ . වෙළඳපොලේ නොයෙකුත් වෙළඳ නාමයන් යටතේ ඇති තුනපහ වර්ග , මොනතරම් හොදට නියමිත ප්රමිතියට තියෙනවා කිව්වත් ඒ හැම දෙයක් ම මුල්යම වාසි බලාගෙන යම් යම් ආදේශකයන් සුළුවෙන් හෝ එකතු කල ඒවා . අන්න ඒ නිසයි ගෙදර කොටාගන්න තුනපහ සහ වෙළඳපොලේ ඇති තුනපහ එකට ගත්තාම පාට සහ සුවඳ වල වෙනසක් පෙන්නුම් කරන්නේ . ඒ වගේම කෑම වල රසයේත් වෙනසක් දැනෙනවා .
අපේ ගෙදර නම් කිසිම දවසක තුනපහ කඩෙන් ගන්නේ නෑ . තුනපහ සදහා අවශ්ය දේවල් කඩෙන් ගෙනත් සෝදලා වේලලා කබලේ පොඩ්ඩක් බැදගෙන කුඩු කරනවා .
ගොඩක් අය කියන දෙයක් තමයි අපෝ ඕවා කරන්න කොහෙද වෙලා තියෙන්නේ . අපි මේ රස්සාවට යන ගමන් ඕවා කරනවා තියා උයා ගන්නෙත් අමාරුවෙන් කියලා . එත් මම නම් හිතන්නේ ඒ හැටි දවස් ගානක ශ්රමයක් වැය කරන්න අවශ්ය නෑ මේ තුනපහ හදා ගන්න .
මගේ අම්මා රජයේ සේවිකාවක් . මට මතකයි ඇය පඩි දවසට මාසෙටම ඇති වෙන්න තුනපහ , මිරිස් කුඩු , මිරිස් කෑලි , කහ වගේම මුළුතැන් ගෙට අවශ්ය කරන සියලුම වියලි ආහාරය සහ අනිකුත් දෑ ගෙදරට එකපාර අරගෙන එනවා . ඒවා ගෙනත් සති අන්තයේ නිවාඩු දවසට උදේ පාන්දරම ඒවා හෝදලා වේලෙන්න තියනවා . තුනපහ වලට ගන්න ජාති විතරක් නෙමෙයි මිරිස් කුඩු සහ කෑලි හදා ගන්න ගන්න මිරිස් , කහ , උම්බලකඩ මේ හැම දේම හෝදලා වේලලා තමයි ගන්නේ . ඔයාලා දන්නවා ඒ ද්රව්ය වල මොනතරම් කුණු ජරාව තියෙනවා ද කියලා . මිරිස් තුනපහ ගොඩක් නිසා හෝදලා වෙලලා ඒ ඒ ප්රමාණ අරගෙන කබලේ බදින ඒවා බැදලා මිරිස් මෝලට ගෙනිහින් කොටාගන්නවා . දැන් නම් ඉතින් මෝලට යන්න අවශ්ය නෑනේ . ඕනෑම ගෙදරක මුළුතැන් ගෙයි නවීන උපකරණ වලින් සමන්විතයි නේ .
ඔන්න ඔය නිසා අපේ ගෙදර හැමදාම වගේ කඩවල තියෙන එක එක ආදේශක විස ජරාවල් කලවම් නැති පිරිසිදු තුනපහ මිරිස් කුඩු නිතරම තිබුනා .
වැල්වටාරම් කියව කියවා හිටියා මිස මම කියන්න ආව කාරනාව කිව්වේ නෑනේ . අද මම කියන්න යන්නේ ගෙදරදීම තුනපහ කුඩුකර ගන්න හැටි . මම මෙහෙම කුඩු කරගෙන එදිනෙදා පාවිච්චියට වෙනම බෝතලයක දාලා එළියෙන් තියාගෙන වැඩි හරිය හුලං නොවදින බාජනයක දාලා හොදින් වසා ඩිෆිෂර් එකේ දාලා තියා ගන්නවා . ඒ විදිහට හුලං නොවදි තියා ගත්තාම අවුරුද්දක් හෝ ඊට වැඩි කාලයක් තියා ගන්න පුළුවන් . මේ තුනපහ එක එක පලාතෙන් පලාතට සමහර වෙලාවට හදන ක්රමය වෙනසක් තියෙනවා . අපි හදන්නේ මෙන්න මේ විදිහට . මේ විදිහට තුනපහ බැදගෙන කොටා ගත්තාම සුවඳයි , රසයි වගේම පිරිසිදුයි .
මේවගේම තවත් ක්රම දෙක තුනක් තියෙනවා තුනපහ හදා ගන්න. ඒවාත් මම එකින් එක කියලා දෙන්නම් . . .
දැන් ඉතින් අපි බලමු ගෙදරදී තුනපහ හදන විදිහ .
බොහෝ වෙලාවට මස් වලට මාළු වලට මම මේ තුනපහ ම කබලේ බැදලා ගන්නවා . එළවලු වලට නම් මේ විදිහටම දානවා .
තුනපහ ..
( මේ මම ගත්තු ප්රමාණ )
කොත්තමල්ලි 250 g
සුදුරු 125 g
මහදුරු 50 g
ගම්මිරිස් 60 g
අබ 20 g
එන්සාල් නොහොත් කරදමුංගු 20 g
කරාබුනැටි 10 g
උළුහාල් 20 g
මුංඇට මිටක් පමණ සමහර අය මුංඇට වෙනුවට කඩල පරිප්පු හෝ සුදු හාල් එකතු කරගන්නවා
කුරුදු පොතු තරමක කෑලි 1 (කෑල්ලේ තරම ගැන අදහසක් ගන්න පොටෝ එක බලන්න )
කරපිංචා මිටක් පමණ (මම ලංකාවෙන් ගෙනාපු මද පවනේ වේලපු කරපිංචා ගත්තේ )
මේ තියෙන්නේ අවශ්ය කරන කුළුබඩු . . .
1. මේ සියල්ල සෝදා අව්වේ දමා හොදින් වේලා ගන්න . මේවා සෝදන්න කියනා කාරනාව බලන්න පොටෝ එකක් ඇති .
ඔන්න පේනවා නේද තියෙන කුණු . . .
2. මේ සියල්ල මදක් කබලේ බැද ගන්න . ගොඩාක් වෙලා පාට වෙනස් වෙනකම් තියන්න එපා . බැදිලාද කියලා බලන්නේ අතින් අල්ලලා පොඩි කරනකොට අතට දැනෙනවා බැදිලා කියලා . තදින් ඇල්ලුවාම කොත්තමල්ලි එහෙම කුඩු වෙන ගතියක් තියෙනවා . සමහරු මේක කබලේ බදින්නේ නැතිව කුඩු කරනවා . ඒත් අපි නම් පොඩ්ඩක් කබලේ බැදලා ගන්නවා .මතක තියා ගන්න මේක තද බ්රවුන් පාට වෙනකම් කබලේ රත්කරන්න එපා .
3. මුලින්ම මම කොත්තමල්ලි කබලේ රත්කරලා ගත්තා .
4. ඉන්පසු සුදුරු , මහදුරු , උළුහාල් කබලේ රත්කර ගත්තා .
මෙන්න තියනවා ඒ කබලේ බැදලා ගත්තු කොත්තමල්ලි / සුදුරු / මහදුරු / උළුහාල් . .
5. ඊටත් පසු ගම්මිරිස් , කුරුදු පොතු , මුංඇට, කරදමුංගු (එන්සාල් ) , කරාබුනැටි සහ කරපිංචා කබලේ රත්කර ගත්තා .
ඔන්න ඒ කබලේ බැදගත් සියලුම දේවල් . . .
6. අවසානයට අබ පොඩ්ඩක් රත්කර ගත්තා . වැඩිය අබ රත්කරන්න එපා තිත්ත එයි.
7. මේ සියල්ල හොදින් ග්රයින්ඩින් කර ගෙන පෙනේරයකින් හලා ගන්න .
8. එදිනෙදා බාවිතය සදහා පොඩි බෝතලයකට දමා ඉතිරිවා හුළං නොවදින බාජනයක දමා කල් තියා ගන්න .
මේ තියෙන්නේ හදාගත් තුනපහ ටික . . .
මේ තමයි අපි තුනපහ හදන විදිහ . කැමති නම් ඔයාලත් හදලා බලන්න . මුලින්ම පොඩ්ඩක් හදලා බලලා හොද නම් වැඩිපුර හදා ගන්න . මේ තුනපහ එක හරිම සුවඳයි , ඒවගේම ව්යංජන වලට එකතු කලාම ගොඩක් රසයි . වෙනදාට වඩා කෑම රසයි කියලා ගෙදර අයත් කියයි . ඉතින් ඔයාලා මෙය හදලා බලලා කොහොමද කියලා මට කියන්නත් අමතක කරන්න එපා හොදද . . . .
තව දවසක වෙනත් තුනපහ වර්ගයක් හදන විදිහ කියලා දෙන්නම් .
No comments:
Post a Comment